Παρακολούθηση της εγκύου στο 1ο τρίμηνο της κύησης

Παρακολούθηση της εγκύου στο 1ο τρίμηνο της κύησης

Από τη στιγμή που έχετε καθυστέρηση και το τεστ κύησης είναι θετικό, τότε είναι καλό να επικοινωνήσετε με το ιατρείο και να μας ενημερώσετε, τόσο για το τεστ που κάνατε, όσο και για την ημερομηνία που είχατε την τελευταία σας περίοδο, μιας και αυτή θα καθορίσει το πότε θα πρέπει να κάνετε την πρώτη επίσκεψή σας στο ιατρείο. Είναι σημαντικό, από τη πρώτη στιγμή που γνωρίζετε ότι είστε έγκυος, να ξεκινήσετε τη λήψη φυλικού οξέος, μιας βιταμίνης που βοηθάει στη σωστή διάπλαση του νευρικού συστήματος του εμβρύου, δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Στην πρώτη επικοινωνία, θα σας υποδειχθεί να ξεκινήσετε τη λήψη του φυλικού οξέος, καθώς και η δοσολογία.

Το πόσο έγκυος είστε, το υπολογίζουμε σωστά σε εβδομάδες και όχι σε μήνες, όπως ο περισσότερος κόσμος κάνει. Επειδή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε ακριβώς έγινε η σύλληψη, σε όλες τις γυναίκες, υπολογίζουμε την ηλικία κύησης του εμβρύου, το πόσο έγκυος είστε δηλαδή, με βάση την τελευταία περίοδο κάθε γυναίκας. Αν η περίοδός σας έρχεται κάθε 28 ημέρες (δηλαδή κάθε 4 εβδομάδες), τη στιγμή που έχετε λίγες μέρες καθυστέρηση, θεωρούμε ότι βρίσκεστε στην 5η εβδομάδα κύησης. Η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας, είναι 40 εβδομάδες (δηλαδή, περίπου εννιάμιση μήνες και όχι εννιά) από την τελευταία σας περίοδο. Αν δεν προκύψει κανένα πρόβλημα, όπως ελαφρά αιμορραγία ή πόνος στην κοιλιά, τότε η πρώτη επίσκεψη γίνεται περίπου στην 6η εβδομάδα της κύησης, δηλαδή περίπου 10 ημέρες από τη στιγμή που καταλάβατε ότι είστε έγκυος. Σε αυτήν την επίσκεψη θα υποβληθείτε σε διακολπικό (εσωτερικό) υπερηχογράφημα με το οποίο θα διαπιστωθεί η παρουσία του σάκου της εγκυμοσύνης μέσα στη μήτρα σας. Ο σάκος κύησης πρέπει να περιέχει τον λεκιθικό ασκό και το έμβρυο, το οποίο στις 6 εβδομάδες κύησης, έχει μέγεθος λίγο μικρότερο από 1 εκατοστό. Πολλές φορές σε αυτήν την επίσκεψη, διαπιστώνεται και η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου, ακούμε δηλαδή την καρδιά του.

Έμβρυο στην 6η εβδομάδα κύησης με ορατή καρδιακή λειτουργία

Η επόμενη επίσκεψη γίνεται στις 8-9 εβδομάδες κύησης. Εκεί διαπιστώνεται με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος, η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, το οποίο έχει μέγεθος περίπου 2,5 – 3 εκατοστά, και φαίνεται πλέον, πολύ πιο καθαρά σε σχέση με την πρώτη φορά. Το υπερηχογράφημα σε αυτήν την επίσκεψη, συνήθως είναι διακοιλιακό και όχι διακολπικό. Τότε θα σας δοθούν οι αρχικές εξετάσεις αίματος και ούρων που πρέπει να κάνετε. Οι εξετάσεις αυτές, είναι οι περισσότερες από όσες θα κάνετε στην εγκυμοσύνη. Σχετίζονται με καταστάσεις που αφορούν τόσο τη δική σας υγεία (ομάδα αίματος και Rhesus, αιματοκρίτης, εξετάσεις σχετικές με τις λειτουργία των νεφρών, του ήπατος κ.ά.), όσο και με παραμέτρους τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε, για την περίπτωση που ενδέχεται να τις κληρονομήσετε στο έμβρυο. Τέτοιες εξετάσεις, είναι αυτές που αφορούν τη μεσογειακή αναιμία, τη δρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ. Από αυτές τις εξετάσεις τέλος, θα καθοριστεί και αν χρειάζεται να ξεκινήσετε νωρίς κάποια συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες.

Έμβρυο στην 7η εβδομάδα κύησης με ορατή καρδιακή λειτουργία

Η επόμενη και τελευταία εξέταση στο 1ο τρίμηνο, γίνεται την 11η-14η εβδομάδα της κύησης, οπότε και γίνεται υπερηχογραφικά η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας. Η εξέταση αυτή, αφορά την πιθανότητα που έχει το έμβρυο να πάσχει από χρωμοσωμικές ανωμαλίες και κυρίως από τη συχνότερη εξ αυτών, που είναι το σύνδρομο Down. Στο υπερηχογράφημα εκτός από την αυχενική διαφάνεια, βλέπουμε και την ανατομία του εμβρύου, το οποίο πλέον έχει διαπλαστεί κανονικά και έχει μέγεθος 4.5 – 8.5 εκατοστά. Η αυχενική διαφάνεια για να είναι πιο αξιόπιστη σε σχέση με το σύνδρομο Down, πραγματοποιείται σε συνδυασμό με μια εξέταση αίματος που λέγεται PappA. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, θα καθορίσουν ποιες κυήσεις χρειάζονται περισσότερη διερεύνηση με προγεννητικό έλεγχο του εμβρύου (αμνιοπαρακέντηση ή λήψη τροφοβλάστης).

Όλα τα παραπάνω αποτελούν έναν οδηγό για την έγκυο, ώστε να γνωρίζει τι ακριβώς χρειάζεται να κάνει στο 1ο και πιο κρίσιμο τρίμηνο της κύησης. Δεν αποτελούν όμως σε καμιά περίπτωση κανόνα, μιας και η παρακολούθηση της κύησης, είναι εξατομικευμένη κα διαφέρει σε κάθε γυναίκα, ανάλογα με το ιστορικό της και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει η εγκυμοσύνη της.