Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε μαστογραφία;

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε μαστογραφία;

Η μαστογραφία είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια των ειδικών για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, όταν δηλαδή αυτός βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Σκοπός της είναι ο εντοπισμός του καρκίνου πριν αυτός γίνει ογκίδιο, οπότε και είναι ευκολότερα αντιμετωπίσιμος, χωρίς να απαιτείται συνήθως καμία συστημική θεραπεία, παρά μόνο η χειρουργική αφαίρεσή του.

Δυστυχώς, ούτε η εξέταση από γιατρό ούτε ο υπέρηχος διενεργούνται για προληπτικούς λόγους, καθώς δεν προσφέρουν περισσότερα από την επαγρύπνηση, την ιδιαίτερη δηλαδή προσοχή που δείχνει κάθε γυναίκα στο στήθος της.

Οι συγκεκριμένοι τρόποι ελέγχου ύπαρξης όγκου δεν δύνανται να τον εντοπίσουν σε αξιόλογα μικρότερο μέγεθος από εκείνο που θα το ανακαλύψει η ίδια η γυναίκα, και έτσι δεν θα μεταβάλει τον τρόπο θεραπείας ή την πρόγνωση.

Η προληπτική μαστογραφία, στην οποία υποβάλλονται οι γυναίκες κάθε χρόνο χωρίς να έχουν παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος τους πρέπει να γίνεται όταν η συγκεκριμένη εξέταση είναι πιο ευαίσθητη, δηλαδή κυρίως μετά την οριστική παύση της εμμήνου ρήσεως, οπότε ο μαστός χάνει την πυκνότητά του.